sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Luonnetestihuumaa

Olen ihan hulluna luonnetestien tuijotteluun. Käyn mahdollisuuksien mukaan katsomassa niitä livenä ja youtubesta ja muista videoaarrearkuista löytyy tallenteina lisää. Niitä on niin mielenkiintoinen katsoa, pohtia miten itse olisi pisteyttänyt minkäkin osa-alueen, erikoiskokeen ja sen kokonaisuuden perusteella, mitä koira testin aikana esittää ja verrata sitten miten tuomarit asian näkivät ja miten perustelivat.

Sille yks hailee, mikä on loppusaalis kokonaispisteissä. Paljon mielenkiintoisempaa on seurata mitä koira tekee, mitkä ovat sen reaktiot ja miten se niistä palautuu. Pohtia millainen mikäkin koira on arjessa, miten sen testissä ilmentämä käytös näkyy jokapäiväisessä elämässä luonnollisissa paineistuksissa. Joskus tulee pohdittua myös sitä, kuinka paljon koiran koulutus näkyy joissain sen reaktioissa.

Nyt kun Penni on jo kolme ja sen oma testi lähestyy ja kun vielä velipojat Julle ja Rico ovat omat testinsä urheasti läpi tassutelleet, on tullut tuijoteltua taas useampi video netin syövereistä. Velipoikien testit toki myös.

Rico
 

Julle ja Penni

Testipaikoissa ja järjestelyissä on jo valtavat erot, puhumattakaan siitä, miten eri tavoin eri tuomarit näkevät asiat ja suoriutuvat omasta osastaan testissä. Tuomarin suoriutumisella tarkoitan etupäässä leikitystä ja hyökkäystä, molemmista näkee mitä erilaisimpia versioita, jotka eivät ole selitettävissä sillä, että suoritus mitoitetaan koiran mukaan.

Harmittaa ihan vietävästi, ettei Nallen ja Sakun testeistä ole jäänyt tallennetta. Sakun testissä olin niin jännittynyt, että seurasin silmä kovana mitä koira milloinkin tekee ja kajautin päin seinäripustuksissa vaanivaa lautakasaa, jota en edes silmäkulmasta nähnyt kun oli lippalakki päässä. Kumahdus kuului kuulemma yleisöön asti ja oman koirakerhon väki oli pelännyt, että putoan iskusta siihen paikkaan.Tähdet silmissä vilkkuen kuulin yleisön kohahduksen, mutta sitten matka jo jatkuikin. Komea kuhmu siitä nousi otsaan... Sakun testi oli ihan Sakun näköinen, osa-alueiden pisteytyksiin ei ole jupisemista. Olen myös samaa mieltä tuomareiden kanssa siitä, että Sakun temperamentti häälyi vilkkaan ja erittäin vilkkaan rajamaastossa. Tuomarit olivat tästä keskenään vääntäneet kättä. Papereihin se merkittiin kuitenkin puhtaaksi vilkkaudeksi.

Tuntematon parivaljakko kelkalla


Nallen testissä hyökkäävä tuomari epäonnistui esityksessään aika totaalisesti. Mielestäni koiran ei tulekaan reagoida mielenkiintoa syvällisemmin henkilöön, joka kävelee ihan tavallista kävelyä kohti risu kädessä. Lopulta eteeni käveltyään tuomari tönäisi minua rintaan, jolloin koira sanoi BUFF ja suipisti suupieliään, että mitäs mitäs? Onneksi meillä oli vertailukohteena aiemmin suoritettu Rolt, jossa hyökkäys oli uskottava ja koiran reaktio hieno. Se ensin epäuskoisena katsoi karahkan kanssa äristen kohti nytkähtelevää miestä ja koitti heilutella häntää. Mutta kun mies vaan jatkoi etenemistään, koira ampaisi eteeni ja alkoi sylki lentää haukun tahtiin. Hyökkääjän heitettyä astalonsa pois ja lähestyessä meitä ystävällisesti, Nallen palautuminen kesti kyllä hetken, kun se puntaroi tohtiiko niin tasapainotonta tyyppiä luottaa lähemmäs.  Muuten SKL testin osalta olen Nallenkin kuvauksen kanssa taipuvainen olemaan samaa mieltä tuomareiden kanssa.

Tämä flättineiti oli hirmuisen kivan oloinen kaveri

Pennin testiin yritän saada mukaan kuvaajan tallentamaan suuren seikkailumme. Toivottavasti meidän testipäivälle ei satu karmea auringonpaahde, muttei mielellään myöskään kaatosade... Tuuli voisi mukavasti leyhytellä sääskiä kauemmas. No, katsotaan miten toiveet toteutuu. Ja palataan asiaan uudelleen sitten jälkipuinnin kera.

Ei kommentteja: