Saku

Saku tuli astutusmaksuna Nallen ensimmäisestä pentueesta. Se oli pennusta asti vilkas puuhastelija ja tulisielu, "sähköjänis", kuten eräs ystäväni yhteislenkillä totesi. Maailmassa tuntui olevan niin kovin paljon nähtävää ja belgin nopeudella ehtii aika paljon... Saku oli aina iloinen, oikea hymypoika. Vakavaksi vetivät vain toiset urokset. Saku oli myös verrattain sosiaalinen ja avoin, mutta nuoruudessaan sillä oli aikoja, jolloin se suhtautui miehiin hieman varauksella. Sakulla oli myös taipumusta remmirähjäykseen. Sillä oli hieman huono tuuri tämän ikävän taipumuksen suhteen. Remmirähjäys alkoi alle vuotiaana, kun lenkillä kahteen eri otteeseen vastaantuleva vieras koira karkasi päälle. Tapa oli todella kärsivällisyyttä vaativa pois opetettava, mutta valitettavasti hyvin nopeasti vahvistuva oire. Viikkojen työn tuhoaa silmänräpäyksessä nurkan takaa irrallaan päälle syöksyvä vieras koira.
Sakun kanssa en edes yrittänyt koetouhuja, aiemmista kokeiluistani viisastuneena. Sakukin siis puuhasteli jälkeä ja hakua omaksi iloksi. Kypsällä iällä eräs ystäväni käytti Sakua Kiva Koirakansalainen testissä, jonka se läpäisi. Saku kävi näyttelyissä pari kertaa kesässä ja menestyi kivasti. Se oli "taskutervu", juuri urosbelgin ihannekoon alarajoilla ja sillä olisi voinut olla ehkä aavistuksen pitemmät raajat. Mutta muuten se oli tasapainoinen, elegantti, mukavaluonteinen ja upean värinen belgikoira.

Jalostuskyselyitä tuli muutamia. Yleensä ne hiipuivat siihen, että kerroin Sakun suvussa esiintyneen jonkin verran epilepsiaa.

Saku teki nuoruudessaan vähän mallin töitäkin ;)

Saku oli vanhuuspäiviin asti hyvin terve mies. Anaalirauhasia jouduttiin välillä tyhjentelemään, niillä oli taipumusta täyttyä. Kesäauringossa 2009 sen silmät alkoivat näyttää samalta kuin jo edesmenneen, pannusta sairastaneen veljensä. Myös peräaukko alkoi näyttää ärtyneeltä. Saku alkoi syödä vaivaan kortisonia ja lisäksi takapuoleen tehtiin hiivashampoopesuja ja rasvauksia. Silmiin laitettiin kortisonitippoja. Epäilimme eläinläkärin kanssa, että kyseessä oli jonkinlainen iän tuoma immuunijärjestelmän rappeutuminen. Kortisonin syöminen lopetettiin alkuvuodesta 2010, kun Saku sairasti aika voimakkaan kennelyskän ja joutui antibioottikuurille. Silmätippoja, pesuja ja rasvaa jatkettiin.

Loppuvuodesta 2010 huomasin koiran alkaneen laihtua ja tein ruokintaan muutoksia. Verikokeissa ei näkynyt mitään hälyyttävää. Vasen silmä alkoi myös oireilla, oma eläinlääkäri epäili, että silmänpaineet olivat epävakaat. Meillä päin ei kenelläkään eläinlääkärillä ollut silmänpainemittaria ja soitin Oulun Akuuttiin, josko matkaisimme sinne spesialistin arvioon. Heidän spesialistinsa oli kuitenkin jäämässä juuri kuudeksi viikoksi pois. Oma eläinlääkäri kertoi, että tämä sama spesialisti oli tulossa alkuvuodesta hänen vastaanotolleen ja niinpä varasin Sakulle ajan siihen saumaan. Tutkimuspäivämäärä olisi ollut 1.3. Sitä ei kuitenkaan tarvittu. 6.2.2011 heräsin aamulla ja koirat heräsivät myös. Saku hipsutti perässäni kylpyhuoneeseen ja kaatui oven eteen. Se nousi ylös ja huojui kuin humalainen jalkoihini ja kaatui taas. Päivystävä eläinlääkäri totesi, että kyseessä oli ilmeisesti geriatrinen vestibulaari syndrooma, eikä koiraa olisi pakko lopettaa, kunto VOISI kohentua vielä. Saku oli loppuun asti niin elämää täynnä ja kaikessa mukana, etten kuitenkaan uskaltanut ottaa riskiä, että sille kävisi niin kuin Nallelle. Päätös oli lohduttoman vaikea ja kipeä, mutta Saku sai lähteä kauniisti ja arvokkaasti ilman lisävaikeuksia.Luonnetesti

Kennelliiton luonnetesti 11.6.2000, tuomarit Jorma Piiroinen ja Riitta Lehmuspelto


Toimintakyky  +1 kohtuullinen
Terävyys  +3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu  +1 pieni
Taisteluhalu  +3 suuri
Hermorakenne  +1 hieman rauhaton
Temperamentti  +3 vilkas
Kovuus  +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys  +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukausvarma

Kokonaispisteet  +182

 


Näyttelyarvostelut


Oulu 6.6.1998 Jesper Andersson, Ruotsi
Hane av bra storlek. Maskulin. Huvud av bra längd. Utmejslad men ngt markerad upp???. Parallel huvudlinje, ett elegant stop. Ngt långa öron. bra ögon. Tillr. hals o manke. Ngt knappt vinklad fram, bra bak. Tillr. bröstkorg för åldern. Rör sig ngt hem??? fram ? ? trång. Trevlig temperament.
Jun 1/3 Kp

Oulu 8.5.1999 Soile Bister
Hyväluustoinen, maskuliininen, joka saisi esiintyä paremmin. Ryhdistyessään hyvä etulinja. Kookkaat mutta hyväasentoiset korvat. Voisi lanneosaltaan olla lyhyempi. Voisi liikkua ryhdikkäämmin. Hyvät kulmaukset. Tulisi olla paremmassa karvassa. Varsin hyvät liikkeet.
Avo 1/5

Tornio 10.7.1999 Benny Blid, Ruotsi
Elegantti uros. Kaunis pää, hyvä ilme. Hyvä kaula. Hyvä selkälinja. Hyvä runko. Hyvin kulmautunut edestä ja takaa. Hyvä karvanlaatu, kaunis väri.
Avo 1/4

Oulu 13.5.2000 Marianne frust-Danielson, Ruotsi
Hane med trevlig temperament. Bra uttryck. Kunde vara lite mera utfylld i fronten. Lite veka mellanhänder. Bra vinklar bak. Tillr.  steg från sidan.
Avo 1/2 Sa Pu4

Rovaniemi 24.6.2000 Pentti Mattsson
Erinomainen yleisvaikutelma. Tasapainoinen kokonaisuus. Kauniisti värittynyt koira, jolla hyvä ilme ja olemus. Erinomainen pää. Kauniisti laskeutuva selkälinja. Rintaa riittävästi. Raajat kulmautuneet hyvin. Liikkuu hyvin.
Avo 1/1 Sa Pu2 Sert

Haukipudas 2.7.2000 Lilian Hanniste
Hyvä tyyppi ja koko. Kaunis pää. Oikea purenta. Tummat silmät, hyvät korvat. Hyvä selkälinja ja häntä. Hyvät eturinta, rintakehä ja raajat. Hyvä turkki. Vapaa liikunta.
Avo 1/2 Sa Pu4  

Rovaniemi 14.10.2000 Harry Tast
Keskikokoinen, tiivis neliömäinen runko. Hyvälinjainen ja ilmeinen pää. Hyvät kulmaukset ja luusto. Löysät etutassut. Hyvä runko ja tyylikäs ylälinja. Oikea hännän asento. Hyvä karvanlaatu ja kaunis fauve-väri. Kevyt tyypillinen ravi. Välikämmenet löysät. 
Avo 1/1 Sa Pu3

Oulu 21.10.2000 Folke Isaksson, Tanska
Hieman alle keskikoon. Eritt. hyvä tyyppi. Hyvä pää. Kaunis ylälinja. Hieman lyhyt olkavarsi. Hyvät kulmaukset takana. Löysät eturaajat, hyvät takaliikkeet.
Avo 1/5

Oulu 12.5.2001 J.A.U Yrjölä
Keskikoko. Punainen kauniisti hiilletty väritys. Hyvä turkki. Eritt. hyvä rakenne. Riittävän lyhyt kokonaisuus. Kauniissa päässä kauniit korvat. Leikkaava purenta. Kaunis kaula. Hyvät lapakulmaukset. Hyvä ylälinja. Seisoo maatapeittävästi. Liikkuu hyvin. Hyvin kulmautuneet raajat.
Avo 1/3

Rovaniemi 24.6.2001 Soile Bister
Vahva luusto, ryhdikäs, voisi olla aavistuksen raajakkaampi. Hyväilmeinen pää. Voiis olla syvempi kallo. Hyvät korvat ja ilme. Kaunis niska. Hyvä ylälinja, voisi olla aavistuksen lyhyempi. Kaunis karva ja väri. Liikkuu hieman jäykästi ja edestä sisäkierteisesti.
Avo 1/1

Tornio 21.7.2001 Hanne Laine Jensen
Maskulin. Bra rörelser, benstomme, vinklar. Tillr. ädelt huvud. Bra hals o front. En aning lång o mjuk i länden. Rör sig bra. Bra päls. Utmärkt färg men ngt svart i huvudet.
Avo 1/4

Tampere 17.3.2002 Margit Brenner, Itävalta
Hyvä rakenne. Hyvänmallinen, hieman karkeahko pää. Kaunis kaula. Hyvä selkä. Hyvät kulmaukset. Epävakaat ranteet. Ystävällinen luonne.
Avo 2

Ikaallinen 1.6.2002 Sheila Baker, Etelä-Afrikka
Nice balanced head. Good earcarriage. Good depth of rib. Little long in back. Sound movement. Tail carriage rather high. Quite a good coat. Needs more ringtraining.
Avo 1/3

Kirkkonummi 8.-9.6.2002 Mme Heraly
Complete teeth. Smal size. medioline head. Ears are little long and large. Eyes light brown. Missing stop. Good angulations. Good back. Falling cross. Narrow backmovements. Good front movements.
Avo 2  

Lohja/Virkkala 16.6.2002 Thord Byström, Ruotsi
Maskulin hane av utmärkt typ.Mörka vackra ögon. Bra linjer i huvudet. Väl?? öron. Bra hals. Kvadratisk, substansfull kropp. Bra korss. Aningen brant överarm. Bra vinklar bak. Utmärkt benstomme. Rör sig parallelt bak, aningen stelt fram. Bra päls, god charbonnage. Bra temperament. Välvisad.
Avo 1/2 Sa Pu3

Heinola 25.8.2002 Linda Jurgens, Eesti
Erittäin hyväntyyppinen, sopivankokoinen ja luustoinen uros jolla kaunis pää. Leikkaava purenta. Hyvä kaula ja ylälinja. Hyvä rintakehä. Hieman löysät kyynärpäät. Hyvin kulmautunut edestä ja takaa. Liikkuu vapaasti ja energisesti. Muuten hyvä väri, mutta haluaisin enemmän mustaa. Kesäturkissa.
Avo 1/1 Sa Pu2 Sert


Orivesi 14.9.2002 J.A.U Yrjölä
Keskikoko. Keskivahva, mittasuhteiltaan hyvä tyyppi. Kaunis pää. Kauniit korvat. leikkaava purenta.  Hyvä ylälinja. Rintakehän syvyys riittävä. Hyvinkulmautuneet raajat.  Turkissa hyvä karvanlaatu. Kauniin punainen, runsaasti hiilletty väritys. Hyvä liikunta. Yleisvaikutelma saisi olla hieman korkearaajaisempi.
Avo 1/3 Sa

Rovaniemi 22.6.2003 Tamas Jakkel, Unkari
Nicely headed, but he is a bit low on legs. Good neck & shoulders. Good substance. Well angulated hind legs. Correct topline. Close in rear, wide in front on the move.
Avo Eh2

Kemi 4.10.2003 J.A.U Yrjölä
Erittäin hyväntyyppinen uros, jolla on kaunis pää. Suuri kita. Tummat silmät. Hyvät korvat. Hyvä ylälinja. Hyvä lapakulmaus. Vankkaluustoiset hyvinkulmautuneet raajat. Hyvä karvapeite. Erittäin kaunis väritys. Hyvä liikunta.
Avo Eri1 Pu1 Sert Rop

Rovaniemi 19.6.2004 Paula Heikkinne-Lehkonen
Keskikokoa pienempi, mutta vahva ja maskuliininen. Tekee hieman matalan vaikutelman. Hyvä pään profiili. Korkealla ja lähekkäin sijaitsevat korvat. Tummat silmät. Hyvä ryhti ja ylälinja. Hieman leveä eturinta ja harovat etuliikkeet. Hyvä takaosa. Erittäin kaunis turkki. Rauhallinen, hieman varautunut käytös.
Avo Eh2

Rovaniemi 25.6.2005 Leni Nousiainen
Erinomaiset mittasuhteet, tyylikkäät ääriviivat. Oikealinjainen pää, hyvät korvat. Melko pyöreät silmät. Melko litteä eturinta. Niukat etukulmaukset. Kaunis kaula. Oikeanmallinen rintakehä. Hyvät takakulmaukset ja käpälät. Tänään niukassa karvassa. Erinomainen askelpituus, hieman löysä edestä.
Vet Eri1 Pu1 Rop-vet Rop

Rovaniemi 6.8.2005 J.A.U Yrjölä
8-v keskikokoinen, erittäin hyvän tyyppinen, kauniit mittasuhteet omaava uros. Kauniit pään linjat. Kauniit korvat. Tummat silmät. Leikkaava purenta. Kaula voisi olla hieman pitempi. Hyvä ylälinja. Hyvä luuston vahvuus. Hyvät kulmaukset. Kauniin värinen, hyvä karvapeite. Hyvä liikunta.
Vet Eri1 Pu1 Rop-vet Rop
Tornio 18.2.2006 Tapio Eerola
8-vuotias, mittasuhteiltaan oikea. Järeähkö pää jossa kuono melko lyhyt. Hyvät korvat. Hyvä rintakehä ja kulmaukset. Selvästi erottuva säkä ja oikea lantionasento. Runsas turkki. Liikkuu hyvämittaisella askeleella, kovin epävakaasti edestä. Kiertää liikkeessä eturaajoja ulkokautta.
Vet Eh1 (oli muuten pienin ikinä kehä tuolla :D )

Oulu 13.-14.5.2006 Miroslav Zidar, Slovenia
Compact, good prportions. Rich coat. Good colour. Very typical head. Correct topline. Good angulation. Typical moving. Correct teeth.
Vet Eri3 Pu4

Oulu 7.-8.10 Hans vd Berg, Alankomaat
Exellent in type. A bit short on legs. Elegant head. Skull & muzzle parallel. Exellent earset. Nice eye. Good front & rear, very nice neck. Short back. Exellent color. Moves well.
Vet Eri

Rovaniemi 23.-24.6.2007 Rita Kadike-Skadina, Latvia
Exellent condition. Good size & proportions. Correct head. Lovely temperament. Exellent topline, back & ??. Correct tail. Good chest. Moves very well.
Vet Eri3 Pu3

Rovaniemi 7.6.2008 Lena Danker
10-vuotias uros, jolla erinomaiset mittasuhteet. Kaunislinjainen pää, erinomaiset korvat. Oikea purenta. Kaunis ilme. Hyvin kulmautunut, hyvä runko. Hyvät raajat. Rinomaiset tassut. Kaunis ylälinja. Liikkuu hyvällä askeleella. Hyvin tasapainoinen, miellyttävä luonne.
Vet Eri1 Pu1 Rop-vet Vsp

Rovaniemi 21.-22.6.2008 Blaz Kavcic, Slovenia
Exellent type. God size. Very nice head and expression. Exellent neck, topline. Body a bit open in front, powerful well balanced movement.
Vet Eri1 Pu2 Rop-vet

Rovaniemi 21.5.2009 Leni Finne
Oikeat mittasuhteet. Sopiva luusto. Oikealinjainen pää. Miellyttävä ilme. Hyvä kita & korvat.  Oikea ylälinja. Niukka eturinta. Niukahkot etukulmaukset. Oikeanmallinen rintakehä, hieman jyrkkä lantio. Riittävät takakulmaukset. Oikea askelpituus, hieman epävakaa edestä. Erinomaisessa kunnossa oleva 12-v veteraani. Onnittelut omistajalle vanhan koiran hyvästä hoidosta.
Vet Eri1 Pu1 Rop-vet Rop  (liikutun yhä tuosta viimeisestä lauseesta)

Rovaniemi 20.6.2009 Jose Sanchez Fernandez Javier

Valitettavasti arvostelua ei löydy. Täydennetään myöhemmin jos ei ole ikihukassa :(
Vet Eri1 Pu3 Rop-vet


Oulu 18.7.2009 George Schogol, Georgia
Correct format. Quite balanced. Quite strong topline. Good parallel movement.
Vet Eri1 Pu3 Rop-vet  (öööö, lyhyestä virsi kaunis, hä? :D )

Oulu 19.7.2009 Kurt Nilsson, Ruotsi
Utmärkt huvud o uttryck. Valburna (?) öron. Utm. hals. Goda prop. Utm. bröstparti. Välvinkald för äldern. Utm. rörelser från sidan.
 Vet Eri2 Pu3


Siinäpä ne :)


Kiitokset Sakua ansiokkaasti kehissä esittäneille handlereille, Hannalle, Leealle, Sannalle, Saaralle ja muille apua antaneille!